Следвайте Гласове в ТелеграмПотоците от информация и енергия са в основата

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПотоците от информация и енергия са в основата
Коментари Харесай

Технологичната война между САЩ и Китай е натъп да навлезе в нова, по-гореща фаза

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Потоците от информация и сила са в основата на цялата икономическа активност, а високите технологии от своя страна поддържат и двете. Това обуславя и високите залози в софтуерната война сред Съединени американски щати и Китай, първите залпове на която отекнаха още през мандата на президента Доналд Тръмп (2017-2021 г.), и траяла и при администрацията на Джо Байдън.

Противопоставянето сред двете най-големи стопански системи в света трансформира връзките и веригите за доставки по целия свят, написа англоезичното списание " Икономист " (The Economist) в разбор по тематиката.

Според оценки на Международния валутен фонд (МВФ) в случай че високотехнологичната търговия сред съперничещите си блокове бъде спряна, това би коствало на световния БВП (БВП) към 1 трилион $ или 1,2 на 100 от международната икономическа продукция.

Дали Съединени американски щати или Китай управлява силата и осведомителните технологии е " етноцивилизационен въпрос ", изяснява Евън Елис от Военния лицей към армията на Съединени американски щати.

Градусът на напрежението евентуално ще се увеличи през идващите години. Нито Байдън, нито Тръмп ще се отклонят от политиката на опълчване с Китай. Това евентуално е въпросът, който се радва на най-голяма двупартийна поддръжка във Вашингтон. За Китай пък отстъпването от това, което счита за свое законно място в световния ред, е немислимо, счита Елис.

Следващият стадий от софтуерната война сред Съединени американски щати и Китай евентуално ще протече на два фронта. Единият съставлява производството на чипове, което основава международната инфраструктура за обработка на данни, в това число тази, която образова и ръководи стратегии с изкуствен интелект.

Другата конфликтна тематика са " зелените " технологии, които могат да се трансфорат в " гръбнак " на цялата международна стопанска система. За Пекин силата на китайските компании, занимаващи се с сходни технологии, не е просто естествена последица от двете десетилетия целенасочена индустриална политика, а удостоверение на значимата роля на Китай като международен водач.

На 23 април Конгресът на Съединени американски щати одобри законопроект, изискващ от китайския притежател на " ТикТок " (TikTok) - " Байтденс " (ByteDance), да продаде платформата в границите на 270 дни, или тя ще рискува да бъде неразрешена.

Малко по-късно китайските управляващи принудиха американския софтуерен колос " Епъл " (Apple) да отстрани " УатсАп " (WhatsApp) и " Тредс " (Threads), платформи, благосъстоятелност на " Мета " (Meta), от своя китайски магазин за приложения. 

Освен онлайн колосите, производството на полупроводници и силата също остават съществени полета за борба сред двете страни.

Съединени американски щати упорстват производителите на чипове да разширят локалното си произвеждане на авангардни технологии. На 8 април Белият дом разгласи 6,6 милиарда $ дотации за тайванския производител Ти Ес Ем Си (TSMC), с цел да построи три нови заводи в щата Аризона.

На 15 април още 6,4 милиарда $ бяха отпуснати за южнокорейската " Самсунг " (Samsung) за създаване на фабрики в Тексас.

Средствата са част от Закона за просвета и полупроводникова промишленост (CHIPS and Science Act) на Съединени американски щати, който планува тласъци за 280 милиарда $ за основаването на заводи за полупроводници и образованието на личен състав.

За стимулиране на " зелената " промишленост в Съединени американски щати американското държавно управление е планувало пакет от зелени дотации на стойност 369 милиарда $, признат през 2022 година

В инструментариума на Вашингтон е и Законът за понижаване на инфлацията (IRA), според който е очакван пакет от " зелени " дотации на стойност 369 милиарда $. Законодателството поддържа локалното произвеждане на технологии, свързани с прехода към климатична индиферентност, посредством данъчни заеми.

На този декор Съединени американски щати поддържат високи цени за вноса на китайски слънчеви панели и електрически автомобили, надлежно от 14,25 и 25 на 100.

Въпреки това китайските компании заемат челните места в света по произвеждане на сходни " зелени " артикули: " Лонги " (Longi) е най-големият производител на слънчеви панели в света; Си Ей Ти Ел (CATL) е най-големият производител на акумулатори в света, а Би Уай Ди (BYD) си съперничи с " Тесла " (Tesla) за купата на максимален производител на електрически автомобили.

Производство на чипове в Китай обаче не се разви толкоз впечатляващо макар обезпечените от страната дотации за към 150 милиарда $ през последното десетилетие. Това до известна степен е мярка за триумфа на Съединени американски щати в блокирането на потока от технологии за произвеждане на чипове в страната през последните две години.

Първата жертва в софтуерната война сред Съединени американски щати и Китай беше " Хуавей " (Huawei). Тя беше първата китайска компания, върху която администрацията на Тръмп наложи експортен надзор, по сходство на който в този момент важат сходни ограничавания.

Компании от редица браншове, свързани с производството на чипове, в този момент са нащрек. " Ем Джи Ай Тек " (MGI Tech), дъщерно сдружение на китайския колос Би Джи Ай (BGI), което създава съоръжение за секвениране на геноми, евентуално ще попадне под прицел.

Представители на Републиканската партия в Съединени американски щати показват възмущение, че машините на " Ем Джи Ай Тек " са конфигурирани в европейски лечебни заведения.

Многостранен надзор върху технологии, свързани с квантовите калкулации, които се изнасят за Китай, евентуално също ще бъде въведен, е обяснил представител на републиканците. Така може да се ограничи достъпа на Китай до технологии за квантови калкулации и сензорни технологии.

Миналата година Китай наложи надзор върху износа на галий и германий, два материала с особена значимост в процеса на произвеждане на чипове. Страната беше източник на 98 % от международните доставки на галий през 2022 година, както и на 60 % от доставките на германий.

Контролът върху износа на материали обаче е относително " мека " мярка спрямо хватката на Съединени американски щати върху интелектуалната благосъстоятелност.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР